Żywność funkcjonalna – czy jest zdrowa?

Promowany w ostatnich latach zdrowy styl życia przejawia się głównie dbałością o zdrowie i podejmowaniem aktywności fizycznej. Ma to zapewnić dłuższe życie w optymalnej kondycji psychofizycznej. W związku z tym zwiększa się zapotrzebowanie na żywność o najwyższej wartości żywieniowej, a dodatkowo o określonych właściwościach prozdrowotnych. W definicję tę bardzo dobrze wpisuje się pojęcie żywności funkcjonalnej.

Co to jest żywność funkcjonalna?

            Żywność funkcjonalna to żywność pochodzenia naturalnego, która może być wzbogacona lub zmodyfikowana. Poza dostarczaniem składników odżywczych korzystnie wpływa na zdrowie. Może zmniejszać ryzyko rozwoju pewnych chorób, zwłaszcza tzw. chorób cywilizacyjnych, lub ogólnie poprawiać stan zdrowia i samopoczucie. Podstawową jej cechą jest to, że musi przypominać żywność konwencjonalną. Ponadto musi wykazywać korzystne działanie w ilościach, które mogą być dostarczane z normalną, dobrze zbilansowaną dietą. Należy także pamiętać, że nie mogą to być ani kapsułki, ani tabletki. W żywności funkcjonalnej nośnikami substancji bioaktywnych są regularnie spożywane produkty: nabiał, produkty zbożowe i soki owocowe.

            Koncepcja żywności funkcjonalnej wywodzi się z tradycji Wschodu, zgodnie z którą nie ma wyraźnej różnicy między lekiem a pożywieniem. Zrozumiałe jest także, że badania nad żywnością funkcjonalną zapoczątkowano właśnie w Japonii w połowie lat 80. XX wieku. Japończycy także jako pierwsi na świecie zdefiniowali ten typ produktów jako żywność o określonej przydatności zdrowotnej (food for specified health use – FOSHU).

Korzystny wpływ żywności funkcjonalnej na stan zdrowia wynika głównie z zawartości w niej substancji biologicznie aktywnych o udowodnionym działaniu prozdrowotnym.

Do substancji takich zalicza się:

  • błonnik pokarmowy
  • oligosacharydy
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Ω-3, Ω- 6 i Ω-9
  • bakterie probiotyczne,
  • witaminy o działaniu antyoksydacyjnym
  • lecytynę
  • cholinę
  • fitozwiązki (flawonoidy, karotenoidy, fitosterole)
  • niektóre białka, np. białko soi

Podział żywności funkcjonalnej

W literaturze światowej najczęściej można spotkać podział żywności ze względu na jej przeznaczenie lub ze względu na skład. Biorąc pod uwagę przeznaczenie, żywność funkcjonalną można podzielić m. in. Na:

  • zmniejszającą ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego,
  • zmniejszającą ryzyko powstawania nowotworów,
  • zmniejszającą ryzyko rozwoju osteoporozy,
  • dla niemowląt,
  • dla kobiet w ciąży i karmiących,
  • dla sportowców
  • dla osób w wieku podeszłym.

Ze względu na skład żywność funkcjonalną można podzielić na:

  • żywność wzbogaconą,
  • bogatobłonnikową,
  • ubogoenergetyczną,
  • niskosodową,
  • niskocholesterolową
  • probiotyczną.

Dziś krótko o żywność funkcjonalnej wzbogaconej o witaminy antyoksydacyjne oraz inne naturalnie występujące przeciwutleniacze

Do antyoksydantów zalicza się witaminy A, E i C. Najczęściej wzbogaca się w nie napoje, soki owocowe, soki warzywne, margarynę i płatki śniadaniowe. Oddzielną grupę stanowią naturalne przeciwutleniacze, do których zalicza się flawonoidy. Są to związki polifenolowe szeroko rozpowszechnione w owocach i warzywach. Ze względu na budowę chemiczną rozróżnia się flawony, flawonole, flawanony, izoflawony, antocyjany, antocyjanidyny, katechiny i chalkony. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym neutralizują one wolne rodniki, hamując w ten sposób rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego.

 

rodzaj naturalnego przeciwutleniacza

źródła w diecie

flawony

tymianek, pietruszka

flawonole

cebula, brokuł, kapusta włoska, jabłko, wiśnia, jagoda, herbata, czerwone wino

flawanony

pomarańcza, grejpfrut, cytryna, limonka

izoflawony

nasiona roślin strączkowych, soja

antocyjany

aronia, ciemne winogrona, wiśnia, czarny bez, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, jeżyna

antocyjanidyny

jagoda, ciemne winogrona, czerwone wino

katechiny

herbata, jabłko, morela, wiśnia

 

Warto wzbogacać swoją dietę o antyoksydanty i przeciwutleniacze, gdyż zapobiegają on.e powstawaniu wielu chorób cywilizacyjnych oraz dostarczają nam siły, witalności i energii na cały dzień.

1 łyżka kurkumy – jako dodatek do soków warzywnych i owocowych

W przyprawie tej znajduje się około 300 substancji mających charakter przeciwutleniaczy. Oprócz tego jest to silny naturalny lek przeciwbólowy i przeciwzapalny, który jest w stanie złagodzić bóle stawów, poprawi pracę serca, pomoże na problemy z trawieniem, ochroni przed nowotworami i pobudzi do działania układ odpornościowy.

5 cm korzenia  imbiru

W tej przyprawie z kolei znajdziemy substancje, które zapobiegną przedwczesnemu starzeniu, ochronią przed nowotworami, cukrzycą, zaburzeniami krążenia, chorobą serca czy też problemami z mięśniami.

5 marchewek:

Znajdziemy w niej z przeciwutleniaczy beta-karoten (prowitaminę A), witaminę E (tokoferol) i witaminę C między innymi. Zalecana jest na zapobieganie przedwczesnemu procesowi starzenia, wzmocnienie systemu odpornościowego, zapobiega chorobom serca, a nawet zmniejsza ryzyko występowania nowotworów.

1 ogórek:

Jest znany z potężnych właściwości oczyszczających, a wszystko dzięki wodzie, z której w większości się składa. Oprócz tego znajdziemy w nim również antyoksydanty w postaci witamin A, B, C i E.

Dzięki niemu wpływ wolnych rodników na skórę i ciało zostanie zmniejszony, a procesy trawienne zostaną usprawnione. Dodatkowo ma on działanie przeciwzapalne i może okazać się pomocny w momencie chęci stracenia kilku zbędnych kilogramów.

 

Copyright © 2018 - 2020 Centrum Opieki Salus sp. z o.o. Made by Hostgrafia.pl Script logo Design by W3Layouts