Przepisy na kiszonki

Kiszona marchewka

  • 2 duże marchwie obrane i pokrojone w paseczki
  • 4 ząbki czosnku
  • solanka (1 łyżka soli na 1 l wody)

Umieść wszystko  w czystym słoiku, zakręć i przenieś do piwnicy lub spiżarni.

Kiszone buraki lub rzodkiewka

Składniki

  • Warzywa (np, 400 g buraków lub 3 pęczki rzodkiewek)
  • 11-12 g soli (niejodowanej) na 1 litr wody
  • Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, czarnuszka, jałowiec, gorczyca, ziarna pieprzu
  • Dodatki: korzeń chrzanu, czosnek, pietruszka, świeży imbir, marchewka

Przygotowanie

  1. Warzywa i świeże dodatki myję i obieram.
  2. W letniej wodzie rozpuszczam sól.
  3. W słoiku układam przyprawy, warstwę dodatków, warzywa, znowu przyprawy itd. Dość ciasno.
  4. Wypełniony słoik zalewam solanką.
  5. Całość przykrywam od góry plastrem selera korzeniowego, żeby warzywa, które ew. wypłyną, nie miały dostępu do powietrza.
  6. Zakręcam słoik i odstawiam go na talerzyk lub spodek (w razie gdyby coś wyciekło).
  7. Czekam 10-14 dni i gotowe, po tym czasie odstawiam do lodówki aby przerwać proces kiszenia.
Copyright © 2018 - 2020 Centrum Opieki Salus sp. z o.o. Made by Hostgrafia.pl Script logo Design by W3Layouts