Kasza jaglana z warzywami

  • 50 g suchej kaszy jaglanej
  • ok. 3/4 szklanki gorącego bulionu warzywnego lub wody
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 bakłażanz
  • 1 szt cebuli szalotki
  • ½ pomarańczy
  • ½ cytryny
  • Kolendra świeża lub pietruszka
  • ½  łyżeczki kurkumy mielonej
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Wykonanie

Marchewkę przekrój wzdłuż na pół i posiekaj ukośnie w dość cienkie plasterki.

Cukinie przekrój wzdłuż na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i posiekaj ukośnie w dość cienkie plasterki.

Bakłażan przekrój wzdłuż na ćwiartki i pokrój na niewielkie kawałki. Posiekaj szalotki.

  1. W głębokim rondlu lub w głębokiej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i wrzuć pokrojonego bakłażana. Podsmaż przez kilka minut (aż się zrumieni). Nie mieszaj zbyt często.
  2. Zdejmij bakłażan z patelni, dodaj trochę oleju i wrzuć marchewkę. Smaż, co jakiś czas mieszając, aż zacznie mięknąć i lekko się rumienić. Dodaj cukinię i smaż, co jakiś czas mieszając, aż cukinia zmięknie. Zdejmij warzywa z patelni.
  3. Podsmaż szalotki na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodaj kaszę, kurkumę. Podsmaż wszystko przez chwilę, a następnie wlej bulion lub wodę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  4. Gotuj, co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie cały bulion. Sprawdź, czy kasza jest wystarczająco miękka, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę płynu i gotuj nieco dłużej.
  5. Do kaszy dodaj warzywa i duś przez chwilę, aż się podgrzeją. Następnie dodaj daktyle porwane na mniejsze kawałki, a po chwili sok z całej pomarańczy i skórkę z cytryny (otartej z 1/2 lub całej cytryny – ilość wedle uznania). Zdejmij patelnię z ognia i gotowe
  6. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj część listków kolendry i wymieszaj. Pozostałymi listkami kolendry posyp gotowe danie.
Copyright © 2018 - 2020 Centrum Opieki Salus sp. z o.o. Made by Hostgrafia.pl Script logo Design by W3Layouts